Eens een farmaceutisch consulent

Gepubliceerd op 5 januari 2022 om 09:36

Al eerder schreef ik natuurlijk over alles waar je als farmaceutisch consulent tegen aan kunt lopen. En ja, dit kun je letterlijk en figuurlijk oppakken.

Natuurlijk is dit allemaal vanuit mijn perspectief beschreven, maar al veel vaker krijg ik bevestiging van collega farmaceutisch consulenten. Ook zij ervaren de onbekendheid van het beroep en de terughoudendheid van apothekers.

Werken voor het salaris van een apothekersassistent en geen mogelijkheid om te doen waarvoor ze opgeleid zijn, is toch heel vaak de normale werkomgeving van een farmaceutisch consulent. Natuurlijk ben je van grote meerwaarde aan de balie, wanneer je een patiënt adviseert en informeert! En ben ik ervan overtuigd dat een farmaceutisch consulent niet aan een bureau vastgeplakt moet zitten.

Maar toch… die drang naar projecten uitvoeren, bezig zijn met kwaliteit en het uitvoeren van medicatiereviews. Dat is toch waarvoor we opgeleid zijn! Dit zou bij elke farmaceutisch consulent toch een beetje moeten “knagen”. Drie jaar een flinke hbo-opleiding volgen, naast je gewone baan al dan niet in combinatie met een gezin…

Nu wil ik dit hele verhaal niet te negatief insteken. Er zijn ook heel veel succesverhalen. Farmaceutisch consulenten met een prachtige werkplek, een mooie functie elders en ook nog eens naar waarde gesalarieerd worden.

Maar nu vraag ik me toch nog iets af… Stel nu, dat je na deze hbo-opleiding (ik vraag dit niet voor mezelf, maar voor een bekende) toch nog die behoefte hebt naar extra kennis? Honger naar nog intensievere verdieping en heel misschien overweegt om nog verder te gaan studeren? Bijvoorbeeld farmacie? Want misschien denk je dat het toch nog mogelijk is om zelf apotheker te worden?

Waarom sluit dan deze hbo-opleiding niet wat meer aan op de universitaire studie? Want eerlijk is eerlijk… Farmaceutisch consulenten hebben echt al wel wat kennis vergaard door de tijd heen. Een vereiste om met deze opleiding te beginnen is namelijk, het hebben van een diploma apothekersassistent en minimaal 3 jaar werkervaring in een apotheek. En in de praktijk doe je zoveel kennis/ ervaring op!

Misschien allemaal wat naïef bedacht van die kennis van mij, maar ik denk toch dat de farmaceutisch consulenten een voorsprong zouden mogen hebben. En natuurlijk kun je de keuze maken en farmacie gaan studeren. Maar 6 jaar fulltime studie en daarna nog 2 jaar tot openbaar apotheker of 4 jaar tot ziekenhuisapotheker? Niet echt realistisch als je eerder een combinatie werk en studie hebt gedaan.

Al zou er toch een mogelijkheid zin om dit voor farmaceutisch consulenten wat interessanter te maken.. Misschien meteen een oplossing voor de tekorten aan apothekers?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.